Úvahy, nápady, povídání

Povinnost nemlčet!

11. 4. 2008 20:01

Považuji za velmi správné, že se Česká biskupská konference vyjádřila k některým bodům věcného záměru zákona o specifických zdravotních službách. Prorocký úkol církve totiž spočívá mimo jiné v tom, aby nemlčela ke zlu a k nespravedlnosti. Je zcela namístě, když církev ústy svých biskupů hájí právo lidské bytosti na život už od jeho počátku. Překvapila mě a šokovala mediální reakce, v níž jsou některými (bohužel i lékaři) odpůrci potratů označovány za "tmáře" atd.

Dnes mi spolubratr, který učí náboženství na základní škole vyprávěl, jak jedna učitelka poznala mezi dětmi čekajícími na výuku náboženství svoji žačku a řekla: "Ty, Klárko, taky chodíš na náboženství? To jsem si o tobě nemyslela." Až příliš mi to vše připomíná neblahé zkušenosti z minulého režimu.

Jak na to odpovědět? - V posledních dvaceti letech se jako křesťané učíme toleranci k názorům druhých lidí. A myslím si, že jsme se mnohému naučili. V pluralitním státě máme ovšem právo očekávat stejnou toleranci ze strany "většiny společnosti" vůči nám a naší víře. Pokud se i dnes setkáme s neodůvodněnou diskriminací, nesmíme mlčet. Domnívám se, že máme povinnost upozornit na potřebu úcty také k našemu názoru, k naší víře a ke všemu, co je nám svaté. 

Zobrazeno 1845×

Komentáře

charlee

Je správné nenechávat si názor pro sebe a vyslovit ho. Já se ze zkušeností poučil a neočekávám vůči své víře mnoho respektu ze strany nevěřících. Vždy totiž byli a budou hrubí na jakýkoliv projev křesťanského vyznání, ovšem po nás neustále vyžadují nějaké kompromisy a zatlačují věřící do rolí tichých myšek, které nesmí nic říci...

pmichal

Charlee, nemyslím, že by to bylo se vztahem veřejnosti k věřícím tak zlé, jak se to na první pohled zdá. Jsou tu jistě předsudky, pár lidí je útočně proti, ale hlavní příčinou je neznalost a celkový nedostatek demokratické kultury v naší společnosti. Je otázkou, jakým způsobem bychom my věřící měli k rozvoji skutečné demokracie přispět. Jedním z kroků je hájit vlastní práva i práva druhých, jak jsem naznačil v příspěvku. Otázka je ovšem jak. Je třeba dát pozor, abychom sami nevystupovali netolerantně, tzn. ve smyslu příkrého rozlišování na "věřící" a "nevěřící".

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio