Úvahy, nápady, povídání

Ohlédnutí za významným knězem

24. 2. 2010 23:03

Bez pátera Hýži by nebylo v Plzni salesiánské středisko

Pohřeb otce Antonína Hýži v sobotu 20. února 2010 byl skutečnou demonstrací lásky a vděčnosti k tomuto duchovnímu muži, kterému mnozí dosud vděčí za posilu ve významných a často i těžkých chvílích lidského života. Při pohřbu zaznělo několik krásných osobních svědectví. Chtěl bych přidat také moje vlastní svědectví – za sebe i za ostatní salesiány.

Salesiáni dona Boska mají mnoho důvodů děkovat za život pátera Hýži. Byl totiž jedním z jejich nejvýznamnějších a možná nejnenápadnějších dobrodinců.

Byl to on, kdo mě 10. 5. 1990 upozornil na možnost získání domu v Revoluční ulici, kde už 9. září téhož roku začalo – nesměle, ale přece – fungovat salesiánské středisko. Byl to on, kdo mě poslal za JUDr. Annou Fremundovou, která významně přispěla k tomu, že už 1. 7. 1990 byl tento dům ve vlastnictví salesiánů, určený pro rozvoj pastorační a výchovné činnosti mezi plzeňskou mládeží. Páter Hýža mě rovněž v létě 1990 upozornil na možnost bydlení naší připravující se komunity v domě dominikánů asi 100 metrů od střediska. Byt nám tehdy obětavě a pohotově předal tehdejší provinciál dominikánů P. Duka, dnes arcibiskup.

Otec Antonín celý zbytek života se cítil za rozvíjející salesiánské dílo jakousi spoluzodpovědnost. Proto také i v dalších letech vydatně finančně pomáhal rozvíjejícímu se dílu. Jeho finanční dary – přímé i nepřímé, tzn. ty, k nimž povzbudil jiné – dohromady znamenaly téměř miliónový obnos. To všechno se událo v prvních pěti letech střediska.

Jeho duchovní pomoc byla neméně významná. Říci, že nám fandil, by bylo slabé slovo. Svým charakteristickým pokorným způsobem mi vždycky dával najevo, jak si váží naší práce a modlí se za nás – až jsem se styděl. Kdykoliv jsem přišel, vždycky mě přijal.

V letošním roce si plzeňští salesiáni připomenou 20. výročí příchodu salesiánů do Plzně. Při této příležitosti nesmíme zapomenout na ty, kteří nás od začátku provázeli. Věříme, že nás otec Antonín i nyní doprovází svým milým úsměvem ze svého nového domova.

Michal Kaplánek

Zobrazeno 1256×

Komentáře

prig

Hýža byl borec. Jsem rád, že jsem ho znal osobně; léta mi byl dobrým duchovním vůdcem...

Krasnazena

Hodně mě posilují příklay dobrých lidí a věrných kněží. Každý z nás má za lidi, s nimiž se stýká, velkou zodpovědnost.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio