Úvahy, nápady, povídání

Příloha KT o fakultách

2. 6. 2009 23:19
Rubrika: Komentáře a poznámky | Štítky: Upozornění

Chtěl bych tímto způsobem jenom upozornit přátele a kamarády na dvoulist Katolického týdeníku z minulé neděle, který přinesl docela dobře zpracované úryvky z otevřenych rozhovoru o víře se studenty TF JU a CMTF UP. Předpokládám totiž, že by Vás mohly tyto rozhovory zajímat - a současně Vám uniknout.

21.7. - Ve svém počítači jsem našel jenom takový komentář (úvod) k rozhovoru se studenty, tak ho sem přidávám:

Pro většinu vysokoškoláků byla fakulta, na které studovali, nejen místem poznávání nových informací, ale také prostorem k navázání nových vztahů a příležitostí k novému nasměrování života. Jednoduše řečeno: vysoká škola není jenom místo pro vědu, ale také místo, kde se žije. A od teologických fakult se – dle mého názoru právem – očekává, že budou místem, které umožňuje setkání se společenstvím věřících a podporuje rozvoj duchovního života.

Abychom se dozvěděli, jestli tomu tak je i na Teologické fakultě Jihočeské univerzity, uspořádali jsme besedu s věřícími studenty různých oborů – tedy nejen těch, které jsou zaměřeny přímo na teologii – a nabídli jim tak příležitost, aby mohli sdělit svoje názory na to, jak souvisí jejich studium a život na Teologické fakultě JU s jejich životem víry.

Mezi věřícími se někdy objevuje názor, že teologie je jenom pro učence – anebo jako nezbytný předpoklad svěcení pro kněze. Málokdo ví, že existuje mnoho mužů a žen, kteří studují teologii ze zájmu, aby prohloubili svoji víru a aby mohli být užiteční v církvi. Hodně lidí také neví, že se na všech teologických fakultách v České republice studují kromě teologie a učitelství náboženství také jiné obory, které na první pohled ani s teologií nesouvisí.

Besedy na Teologické fakultě JU se zúčastnili jak teologové, kteří se připravují na kněžské svěcení, tak i další studenti a studentky teologie, pedagogiky a sociální práce. Tématem rozhovoru byla souvislost osobního duchovního života se studiem na teologické fakultě, dále otázky zdrojů duchovního života a duchovního doprovázení. Měl jsem připraveny ještě další podněty a otázky, ale diskuse byla tak živá, že se na všechny otázky nedostalo. Byl jsem překvapený otevřeností přítomných studentů. Ukázalo se, že uspořádat tuto besedu byl dobrý nápad. Byl jsem také rád, že jsem mohl diskusi moderovat, bylo to pro mě velkým obohacením. Málokdy se totiž stává, aby lidé tak jasně a bez ostychu hovořili o tom, co pro ně znamená víra a co pro jejich víru znamená teologická fakulta.

Zobrazeno 1249×

Komentáře

pavliCZECH

Je to přesně jak píšeš. Rozhovory by mě i zajímaly a současně mi unikly. :-) KT kupuje vždycky taťka, který má teď ale zraněnou nohu, takže si musim tohle číslo někde obstarat. :-)

Eleeshebat

Tak to by mohlo být zajímavý...nevisí to někde na internetu třeba?

pmichal

Mám obavu, že to na netu není, ale dá se to dohledat, případně se můžu podívat, jestli mi v některém z počítačů nezbyla varianta, kterou jsem dostal k připomínkování, ale myslím, že jsem to spíš smazal.<br />
Rozhodně to byl pěkný rozhovor, a to i z hlediska složení diskutujících (nebyli to jen katolíci!)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio